W warsztatach kulinarnych projektu pn. „Zdrowy i aktywny senior z gminy Brzuze”, realizowanego przez Stowarzyszenie Dobrzyniacy, wzięło udział 20 osób. W podróż do tradycyjnych smaków i potraw, opartych tym razem na diecie wegetariańskiej, wprowadzała Aleksandra Sierpińska, a pomagał jej Michał Sztuczka. Uczestnicy poznawali sekrety zdrowego jedzenia, poszerzali wiedzę i umiejętności kulinarne, przygotowując m.in.: zupę krem z pomidorów, zupę krem z białych warzyw, makaron ze szpinakiem, spaghetti z tuńczykiem, gołąbki z kaszą gryczaną. Na deser zaserwowali koktajle owocowe, rogaliki drożdżowe, owoce sezonowe w sosie waniliowym i kaszę jaglaną z owocami.
Projekt Stowarzyszenia Dobrzyniacy, realizowany we współpracy z Gminą Brzuze, uzyskał dofinansowanie w otwartym konkursie ofert Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu na realizację zadań publicznych na rzecz osób w wieku emerytalnym.
Wyświetlono: 200



