We wtorek 8 kwietnia w Domu Kultury w Ostrowitem miało miejsce wyjątkowe wydarzenie – V Dzień Babki – które zgromadziło mieszkańców gminy Brzuze i okolic. Na wielkanocnym stole zdominowanym przez babki, babeczki i baby, można było podziwiać zarówno klasyczne wypieki, jak i nowoczesne wersje świątecznych słodkości. Pokaz i degustację babek przygotowali przedstawiciele Kół Gospodyń Wiejskich Brzuze, Dobre, Giżynek, Gulbiny, Łączonek, Ostrowite Kolonia, Ostrowite Wieś, Przyrowa, Przyrowa-Mościska, KGW Kleszczynki i sołectwa: Przyrowa-Mościska, Piskorczyn, Radzynek, Trąbin Rumunki, Trąbin, Ugoszcz i Żałe oraz Klubu Seniora Przystań, szkół podstawowych w Ostrowitem, Radzynku, Trąbinie i Ugoszczu. Swoje dzieła zaprezentowali także: Stowarzyszenie na Rzecz Osób Niepełnosprawnych, Gminna Biblioteka Publiczna oraz Urząd Gminy Brzuze, a indywidualnie pani Maria Koprowska. Na wystawie znalazły się zarówno tradycyjne wypieki, jak cytrynowe, makowe, bakaliowe, czekoladowe, jak i te przygotowane według staropolskich przepisów. Wśród nich nie zabrakło drożdżowej babki tiulowej, znanej ze swojej wyjątkowej formy i niepowtarzalnego smaku, pieczonej z dodatkiem wanilii i szafranu – specjalności Urzędu Gminy Brzuze. Prezentację podczas wydarzenia połączonego z pokazem i degustacją świątecznych słodkości poprowadziła Agnieszka Krauza - autorka tiulowej baby.
Uroczystość uświetnił występ uczniów Szkoły Podstawowej w Ugoszczu, którzy przedstawili okolicznościowy program artystyczny pod kierunkiem dyrektor Ewy Cyrankowskiej. Wśród gości znaleźli się m.in. Emilia Jaskólska, zastępca dyrektora Kujawsko-Pomorskiego Oddziału ARiMR, Angelika Madejska z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rypinie ze współpracownikami, Joanna Wilczyńska z uczestnikami Warsztatu Terapii Zajęciowej w Rypinie, Iwona Zawacka z DPS „Kombatant” w Ugoszczu oraz pracownicy samorządowi i kierownicy jednostek organizacyjnych gminy.
V Dzień Babki, nawiązujący do wielkanocnej tradycji wypieku drożdżowych ciast, który zainicjował w 2019 roku wójt Jan Koprowski, był wspaniałą okazją do pielęgnowania lokalnych tradycji. Wszystkim uczestnikom gratulujemy pomysłowości oraz talentów kulinarnych. Serdecznie dziękujemy za wspaniałą atmosferę oraz udział w pokazie i degustacji.
Wyświetlono: 133